Χρονόμετρο

    ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΡΕΛΑΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ. Τους κλείσαμε την πόρτα

    Δημοσιεύτηκε στις

     Μια απίστευτη κατάσταση βίωσε η συμφωνική ορχήστρα νέων της Ελβετικής πόλης Βιλ που το μόνο που θέλησε ήταν να δώσει μια συναυλία στην Καβάλα χωρίς καμία άλλη υποχρέωση

     

    Ελλάδα και Φεστιβάλ Φιλίππων θα ακούνε οι 70 μουσικοί της ορχήστρας νέων από την πόλη Βιλ της Ελβετίας και οι συνοδοί τους και θα τρέχουν, καθώς έπεσαν «θύματα» μιας απίστευτης, αλλά απολύτως ελληνικής… τρέλας που μας δυσφημίζει ως περιοχή.

    Ας τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά… Ένας Έλληνας εκπαιδευτικός που ζει στην ελβετική πόλη, ο Σεραφείμ Σαββίδης, ενημερώθηκε για την περιοδεία της ορχήστρας, η οποία θα έπαιζε σε μουσικό φεστιβάλ στις αρχές Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη και προέτρεψε τους αρχιμουσικούς της, με τους οποίους και διατηρεί φιλία, να συμπεριλάβουν κάποια πόλη της Ελλάδας στην περιοδεία τους, ώστε να τιμήσουν τη χώρα μας με την παρουσία τους, μια και πρόκειται για πολυβραβευμένη ορχήστρα.

     

    Ο κ. Δημητριάδης τους… ξέχασε

     

    Πρότεινε, μάλιστα, την πόλη της Καβάλας, η οποία διοργανώνει ένα διεθνούς φήμης φεστιβάλ, το Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου και όντως ανταποκρίθηκαν στην προτροπή του κ. Σαββίδη, ο οποίος μάλιστα έκανε και τις σχετικές συζητήσεις με τον πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Ανέστη Δημητριάδη, τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Δυστυχώς, όμως, ο κ. Σαββίδης και η ελβετική ορχήστρα νέων της Βιλ φαίνεται ότι έπεσαν θύματα των εκλογών, καθώς η παρουσία τους «ξεχάστηκε» από τους υπευθύνους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και όταν επανήλθε ο κ. Σαββίδης στις συνομιλίες, ο κ. Δημητριάδης παρέπεμψε το θέμα της συμμετοχής τους στο Φεστιβάλ Φιλίππων στον καλλιτεχνικό διευθυντή, Θοδωρή Γκόνη.

     

    Ο κ. Γκόνης τους αγνόησε…

     

    Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κ. Γκόνης απάντησε σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος, υπογραμμίζοντας ότι για το φεστιβάλ κουμάντο κάνει ο ίδιος και δεν υπάρχει κανένας πρόεδρος, ενώ από ένα σημείο και ύστερα οι ιθύνοντες του Φεστιβάλ Φιλίππων σταμάτησαν να απαντάνε στις κλήσεις του εκπροσώπου των Ελβετών, αφήνοντας την ορχήστρα στον αέρα για μια παρουσία στο Φεστιβάλ Φιλίππων.

    Σύμφωνα με την πλευρά της ελβετικής ορχήστρας, αυτή δε θα λάμβανε καμία αμοιβή, ενώ τα έξοδα μεταφοράς των καλλιτεχνών και των μουσικών οργάνων τους θα επιβάρυναν τους ίδιους. Το μόνο που ζήτησαν ήταν μια μεσολάβηση των τοπικών παραγόντων για να βρεθεί χώρος διαμονής με καλούς οικονομικούς όρους, ώστε να καλύψει τις ανάγκες μιας 80μελούς ορχήστρας, συμπεριλαμβανομένων των μουσικών και των συνοδών τους.

     

    Καμία οικονομική επιβάρυνση

    Μάλιστα, οι επικεφαλείς της ελβετικής ορχήστρας έκλεισαν ξενοδοχείο στη γειτονική Δράμα (στο Kouros), χωρίς να ζητήσουν ούτε ένα ευρώ οικονομική ενίσχυση, όμως και πάλι δεν ικανοποιήθηκε η επιθυμία τους να παίξουν στην πόλη μας.

    Τελικώς, μετά το «ναυάγιο» στις συνομιλίες με τους υπευθύνους του Φεστιβάλ Φιλίππων, η ελβετική ορχήστρα βρήκε καταφύγιο στη Θεσσαλονίκη, όπου με μεσολάβηση του Μπάμπη Παπαϊωάννου από τον οργανισμό «Θεσσαλονίκη, ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα νέων 2014», έδωσε ένα εντυπωσιακό κονσέρτο μπροστά στον Λευκό Πύργο, αποζημιώνοντας τους θεατές με την κινηματογραφική μουσική που έπαιξε.

    Η αποστολή γύρισε στη Δράμα, επισκέφθηκε τη Θάσο και τις ομορφιές της Καβάλας και χθες αναχώρησε για τον τελικό προορισμό τους, που ήταν η Κωνσταντινούπολη.

     

    Η διάψευση του Ανέστη Δημητριάδη

     

    Τα όσα αναφέρει η πλευρά των Ελβετών διαψεύδει ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Ανέστης Δημητριάδης, ο οποίος έδωσε τη δική του εκδοχή με δηλώσεις του στο «Χ», σχετικά με το αν η συγκεκριμένη υπόθεση κατέληξε ή όχι σε δυσφήμιση για το Φεστιβάλ Φιλίππων. «Τον Φεβρουάριο, μέσω του αντιδημάρχου Φιλίππων, Ανέστη Σιγγιρίδη, ήρθαμε σε επικοινωνία με εκπροσώπους της ελβετικής ορχήστρας, όμως εξ αρχής ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς είχαμε να κάνουμε με μια πολυμελή αποστολή. Μιλήσαμε με τον κ. Γκόνη για να ενταχθεί η ορχήστρα στο Φεστιβάλ Φιλίππων, όμως μετά χάθηκαν τα ίχνη τους και εξαιτίας του μεγάλου κόστους για την κάλυψη της διαμονής τους, το κονσέρτο της ορχήστρας δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα. Αυτοί επανήλθαν τον Ιούλιο και έβαζαν θεούς και δαίμονες, επιχειρηματίες και φίλους από γύρω περιοχές, για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Τους διαβεβαίωσε ο κ. Γκόνης ότι κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει φέτος και τους παρέπεμψε για την επόμενη σεζόν. Ο εκπρόσωπος της ορχήστρας θεώρησε ότι αυτή η απάντηση ήταν πολύ άσχημη και επικοινώνησε ξανά μαζί μου. Του εξήγησα ότι για το πρόγραμμα υπεύθυνος είναι ο κ. Γκόνης. Δεν μπορώ να καταλάβω από πού απορρέει ότι ειπώθηκαν οι βαριές κουβέντες. Ήταν μια συζήτηση που έγινε περισσότερο στο πόδι. Ήταν μεγάλο το κόστος για τη διαμονή τους και δεν μπορούσαμε βάσει προϋπολογισμού να την καλύψουμε. Άλλωστε, δεν είναι το μοναδικό σχήμα που απορρίπτεται κάθε χρόνο. Όσο για το αν κάλυπταν οι ίδιοι το κόστος διαμονής τους, αυτό το διαψεύδω κατηγορηματικά. Μας ζήτησαν οικονομική κάλυψη και για τον ήχο και για τη διαμονή τους. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο ασκήθηκαν τόσο έντονες πιέσεις και σε εμένα και στον κ. Γκόνη, ο οποίος τους υποσχέθηκε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει την επόμενη σεζόν, φιλοξενώντας τους σε δωμάτια στην Παιδόπολη, ώστε να μειωθεί το κόστος», κατέληξε ο κ. Δημητριάδης.

     

     

     

    Ο κ. Γκόνης αγνοεί το συμβάν

     

    Για το συγκεκριμένο γεγονός, το «Χ» ζήτησε την άποψη και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Φιλίππων, Θοδωρή Γκόνη, ο οποίος ωστόσο ανέφερε ότι δε γνωρίζει κάτι για το συγκεκριμένο συμβάν. «Δεν έχω ιδέα. Εγώ δεν ξέρω τίποτε», ήταν η απάντηση του κ. Γκόνη.

     

    orxistra2

    orxistra

    Είναι άξιο απορία όταν φέτος η πόλη μέσω του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας φιλοξένησε μια Διεθνή Μουσική Ακαδημία και διοργάνωσε για 15η χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής Γ.Α. Παπαϊωάννου, ο κ. Δημητριάδης δεν τους παρέπεμψε στον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΩΚ τον κ. Γιούλι Παπαδόπουλο ώστε αυτή η σημαντική συμφωνική ορχήστρα νέων να ενταχθεί σε μα από τις δυο διοργανώσεις

     

     

     

    Δημήτρης Μπουντάς

     

     

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.