Χρονόμετρο

    ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ: Το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας του Χρήστου Μηνάγια για την σύγχρονη τουρκική πραγματικότητα

    Δημοσιεύτηκε στις

    Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ (τηλ. 2310252320, Ερμού 48 Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54623) το βιβλίο του Χρήστου Μηνάγια με τίτλο:  «ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ». Περισσότερες λεπτομέρειες για το εν λόγω βιβλίο παρατίθενται ακολούθως:

     

    Η στρατιωτική ισχύς αποτελεί τη φυσική ισχύ και το πιο δυναμικό στοιχείο ενός κράτους προκειμένου να εφαρμοστεί η εθνική πολιτική και να υλοποιηθούν οι εθνικοί στόχοι.

     

    Το παρόν βιβλίο αποτελεί το τελευταίο μέρος μιας τριλογίας (1ο Βιβλίο: Αποκαλύπτοντας τον Τουρκικό Λαβύρινθο, Ισλάμ και Πολιτική στην Τουρκία και 2ο Βιβλίο: Απόρρητος Φάκελος Τουρκία, Η Εθνική Στρατηγική της Τουρκίας) με την οποία ο συγγραφέας αφενός αποκαλύπτει τις πολύπλοκες διαδρομές της Τουρκικής Δημοκρατίας, τους αφανείς και παράλληλους μηχανισμούς διακυβέρνησης της χώρας, την εθνική της ισχύ, τα εθνικά της συμφέροντα, τους εθνικούς της στόχους, αφετέρου σκιαγραφεί την τουρκική αντίληψη και διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η Άγκυρα αντιλαμβάνεται την έννοια της στρατιωτικής ισχύος, μέσω της οργάνωσης, της διάταξης των ενόπλων δυνάμεων της και των εξοπλισμών.

     

    Με δεδομένο ότι οι Τούρκοι θεωρούν το επίπεδο της πολεμικής ισχύος της χώρας τους χαμηλό σε σύγκριση με το αντίστοιχο άλλων κρατών που έχουν επιφορτισθεί το ρόλο περιφερειακής και παγκόσμιας δύναμης, έχουν θέσει σε εφαρμογή διαδικασίες απόκτησης χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς, αναβάθμισης των δυνατοτήτων ταχείας μεταφοράς δυνάμεων και στρατηγικών ενισχύσεων σε περιοχές κρίσεως, χρησιμοποίησης του διαστημικού περιβάλλοντος ως παράγοντα στρατιωτικής ισχύος, απόκτησης δυνατοτήτων ολοκλήρωσης μιας στρατιωτικής επιχείρησης σε σύντομο χρονικό διάστημα και εφόσον απαιτηθεί εξασφάλιση της συνέχισης αυτής και υποστήριξή της για μεγάλο χρονικό διάστημα.

     

    Επιπλέον με την ίδια διαδικασία σκέψης, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο  Ενόπλων Δυνάμεων τροποποίησε το δόγμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων βάσει του οποίου, αντί της κατάληψης και διατήρησης μιας εδαφικής περιοχής προβλέπεται η φθορά, η καταστροφή και η πάταξη των αντιπάλων δυνάμεων, προσβάλλοντας τα κέντρα διοικήσεως-ελέγχου, καθώς επίσης τις εγκαταστάσεις και περιοχές στρατηγικού, οικονομικού και στρατιωτικού ενδιαφέροντος.

     

    Διαπιστώνεται δηλαδή ότι, η αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της Τουρκίας, σε συνδυασμό με τη συνεχώς κλιμακούμενη παραβατική συμπεριφορά της εναντίον της Ελλάδος διαμορφώνουν μια πολυδιάστατη απειλή, η οποία επιβαρύνει έτι περαιτέρω το ήδη δυσμενές για την Ελλάδα ισοζύγιο ισχύος και απαιτεί τη διατήρηση στο ακέραιο της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας.

     

    Βιογραφικό σημείωμα

     

    Ο Χρήστος Μηνάγιας γεννήθηκε το 1960 στην Ελευθερούπολη Καβάλας.

    Το 1978 εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων απ’ όπου απεφοίτησε το 1982 ως ανθυπολοχαγός πεζικού.

    Ως αξιωματικός υπηρέτησε σε διάφορες Μονάδες Πεζικού και Επιτελεία, σε κρίσιμες θέσεις στο εξωτερικό, καθώς επίσης στα Τμήματα Τουρκίας των Διευθύνσεων Πληροφοριών του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ, απ’ όπου και αποστρατεύθηκε, με τη βούληση του, με το βαθμό του ταξιάρχου.

    Είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Αμύνης, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου, όλων των Σχολείων Πεζικού, της Σχολής Αλεξιπτωτιστών και της Στρατιωτικής Σχολής Ξένων Γλωσσών (τμήμα τουρκικής γλώσσας).

    Φοίτησε στη Διακλαδική Σχολή Άμυνας της Γαλλίας (Collège Interarmées de Défense) όπου του απενεμήθησαν το πτυχίο Ανώτερων Αμυντικών Σπουδών (επιπέδου ΜΑΣΤΕΡ ή διδακτορικών σπουδών) και το πτυχίο Ανώτερων Στρατιωτικών Σπουδών. Επίσης, σπούδασε στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών (Centre d’ Etudes Diplomatiques et Strategiques) και του απενεμήθη μεταπτυχιακός τίτλος Ανώτερων Διπλωματικών Σπουδών από την πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα.

    Είναι ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων, μέλος του Συνδέσμου Επιτελών Εθνικής Άμυνας (Σ.Ε.ΕΘ.Α.), ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ) και ενίοτε διδάσκει σε στρατιωτικές σχολές.

    Επίσης, το 2010 εκδόθηκε το βιβλίο του «Η Γεωπολιτική Στρατηγική και η Στρατιωτική Ισχύς της Τουρκίας» (εκδόσεις Τουρίκη) και το 2014 τα βιβλία του από τις εκδόσεις Κάδμος «Αποκαλύπτοντας τον Τουρκικό Λαβύρινθο, Ισλάμ και Πολιτική στην Τουρκία» και «Απόρρητος Φάκελος Τουρκία, Η Εθνική Στρατηγική της Τουρκίας», ενώ είναι τακτικός αρθρογράφος επί θεμάτων Τουρκίας στην ιστοσελίδα www.geostrategy.gr και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες της Ελλάδος και της Κύπρου.

    Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά και τουρκικά.


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.