Χρονόμετρο

    Αλλάζει όψη η Ανακτορούπολη της Νέας Περάμου

    Δημοσιεύτηκε στις

    Προσβάσιμο γίνεται το εσωτερικό του κάστρου σε μεγάλο μέρος του από τις εργασίες ανάπλασης που εκτελούν τα συνεργεία της 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

     

    Μια διαφορετική εικόνα αποκτά η Ανακτορούπολη της Νέας Περάμου, μετά τις εργασίες αποκατάστασης και την ανάδειξη της οχύρωσης, που εντάχθηκε στο πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α., υπό την επίβλεψη της 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

    Το εν λόγω έργο αποσκοπεί στη διακοπή της προϊούσας φυσικής φθοράς, με ήπιες επεμβάσεις, όπως συμπλήρωση των φθορών των υπερκείμενων τμημάτων, ανακτήσεις διαμπερών ρωγμών, τοπικά αρμολογήματα και στη διαμόρφωση ενός ελκυστικού ανοιχτού επισκέψιμου χώρου, με διαμόρφωση διαδρομών επίσκεψης και θέασης.

    Το συγκεκριμένο έργο είχε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης περίπου τα πέντε χρόνια, όμως οι εργασίες ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2011, μετά το πέρας των γραφειοκρατικών διαδικασιών και ολοκληρώνεται στα τέλη του 2015. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 1,8 εκατ. ευρώ και συνολικά απασχολούνται για τον σκοπό αυτό 10 άτομα εργατικό προσωπικό για τις ανασκαφές, τρία άτομα επιστημονικό προσωπικό (δύο αρχαιολόγοι κι ένας αρχιτέκτονας), καθώς κι ένας λογιστής.

     

    Για την ανακατασκευή μίλησε στο «Χ» η προϊσταμένη της 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αρχαιολόγος Σταυρούλα Δαδάκη, που ανέφερε ότι «το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί αρκεί, δεν αρκεί και ότι υποσχεθήκαμε, θα το πραγματοποιήσουμε. Όταν ξεκινήσαμε την αποκατάσταση, το κάστρο ήταν καλυμμένο στο εσωτερικό του από πυκνή θαμνώδη βλάστηση, που δεν επέτρεπε την πρόσβαση στο κοινό. Θα αναστηλωθούν όλα τα επικίνδυνα σημεία της οχύρωσης και θα διαμορφωθεί μια διαδρομή από την είσοδο του κάστρου μέχρι ενός σημείου. Βεβαίως, δε θα είναι προσβάσιμο σε όλους τους χώρους. Δεν αρκεί η χρηματοδότηση, αλλά και ο χρόνος για μια τόσο μεγάλη αποκατάσταση. Εξωτερικά, όμως, το κάστρο θα είναι προσβάσιμο από κάθε πλευρά του», ανέφερε η κ. Δαδάκη και συμπλήρωσε ότι σε ένα επόμενο έργο η 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων φιλοδοξεί να ολοκληρώσει τις εργασίες στο εσωτερικό της Ανακτορούπολης, καθώς και να δημιουργήσει έναν πολιτιστικό χώρο έξω από το κάστρο για την τέλεση εκδηλώσεων, συναυλιών κλπ. «Οργανώνουμε μια μελέτη, ώστε να φιλοξενήσει διάφορες πολιτιστικές ανάγκες του Δήμου Παγγαίου και όχι μόνο», συμπλήρωσε.

     

     

    Η Στ. Δαδάκη ανέφερε ότι δεν υπήρχαν εκπλήξεις κατά τη διάρκεια του έργου και ότι έχει εντοπιστεί η πιθανή θέση του επισκοπικού ναού, όμως μέσω του Ε.Σ.Π.Α. δεν προβλέπονται χρηματοδοτήσεις για ανασκαφές, αλλά μόνο για αναστυλώσεις και υπάρχει πλάνο για ένταξη των ανασκαφών σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο θα ενημερωθεί μόλις το έργο της αναστύλωσης φτάσει στα 3/4 της ολοκλήρωσής του.

    Τέλος, η κ. Δαδάκη εξέφρασε την ικανοποίηση της για την υλοποίηση πέντε μεγάλων έργων, όπου κύριος τους είναι η 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αφού εκτός από την ανάπλαση στην Ανακτορούπολη, σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν μέσω του Ε.Σ.Π.Α. στο Μεσαιωνικό Τείχος, στο Χερσαίο Τείχος, στον Δρόμο του Νερού και στη διαμόρφωση και ανάπλαση του πρώην οικοπέδου Κρέη.

     

    Δημήτρης Μπουντάς

     

    anaktoroupoli 037 OLYMPUS DIGITAL CAMERA anaktoroupoli (1)

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.