Χρονόμετρο

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΦΑΝΕΙΑ…- Η ζωή στην Αμφίπολη λίγους μήνες μετά τη διακοπή των ανασκαφών

    Δημοσιεύτηκε στις

    Το πριν και το μετά από την αυγουστιάτικη παράνοια των ΜΜΕ και η «λήθη» του τελευταίου τετραμήνου

    Πριν από τρία χρόνια, όταν και άρχισε να ανασύρεται στο φως η ανασκαφή στην Αμφίπολη, πρώτη φορά τότε μετά από ρεπορτάζ του «Χ» στις 18 Σεπτεμβρίου 2012, αποκαλύπτοντας τον μαγευτικό περίβολο που ανακάλυψε η ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη, κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί την έκταση των δημοσιευμάτων και το ενδιαφέρον σε σημείο πανζουρλισμού που θα έφτανε δύο περίπου χρόνια αργότερα, στις 8 Αυγούστου και πάλι από δημοσίευμα της εφημερίδας για αυτό το «κάτι πολύ μεγάλο» που βρέθηκε στον λόφο Καστά και ήρθε να απογειωθεί τέσσερις μέρες αργότερα, με την επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

    Στα δελτία ειδήσεων από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο, πρώτο θέμα έπαψε να είναι το μνημόνιο, οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, αλλά οι Σφίγγες, οι Καρυάτιδες, το εντυπωσιακό ψηφιδωτό, αλλά και τα οστά στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου, ενώ τα σενάρια για την ταυτότητα έδιναν κι έπαιρναν.

     

    Η υπεραισιοδοξία…

     Στο επίκεντρο όλης αυτής της βροχής πληροφοριών βρέθηκαν οι κάτοικοι της Μεσολακκιάς, του χωριού που εδράζει ακριβώς κάτω από τον λόφο Καστά και της Αμφίπολης, όπου βρίσκεται το μέχρι πρότινος «ασήμαντο για το ευρύ κοινό» μουσείο με τα πολύ σπουδαία, ωστόσο, ευρήματα παλιότερων ανασκαφών.

    Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων, σχεδόν το 80% πίστευαν ότι ο τάφος κρύβει τον μεγάλο βασιλιά, τον κατακτητή της Ασίας, τον Μέγα Αλέξανδρο και μόλις το 20% ήταν προσγειωμένο, περιμένοντας η ανασκαφή να δείξει ποια είναι η πραγματικότητα.

     

    … Και η προσγείωση

     Τέσσερις περίπου μήνες μετά τις ανακοινώσεις Τασούλα στην Αμφίπολη και την παρουσίαση του έργου από την Κ. Περιστέρη στην Αθήνα, η ζωή των κατοίκων της περιοχής γύρω από την ανασκαφή στον λόφο Καστά επανήλθε και πάλι σε φυσιολογικά επίπεδα.

    Η υπερπροβολή έδωσε τη θέση της στην αφάνεια, η καθημερινή μονοπώληση του θέματος στη συζήτηση έχει γίνει μια απλή αναφορά στις παρέες. Φυσικά, πολύ μεγάλο ρόλο σε όλα αυτά έπαιξε η στασιμότητα στις εργασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα (σ.σ. τα συνεργεία έκαναν μόνο έργα συντήρησης), αλλά και οι αναφορές του νέου αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη ότι «η ανασκαφή έλαβε οικονομικές βοήθειες. Δεν υπάρχουν πολλές ανασκαφές στον ελλαδικό χώρο που να έλαβαν τέτοια υποστήριξη. Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται».

    Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει σενάρια επί σεναρίων στους κατοίκους της περιοχής, πολλοί εκ των οποίων εκφράζουν ανοιχτά απόψεις ότι «το υπουργείο πάει να κουκουλώσει την ιστορία», ότι «φοβούνται να αποκαλύψουν τι πραγματικά κρύβει ο τάφος» και άλλα πολλά συναφή, που προφανώς δεν έχουν άμεση σχέση με τις απόψεις της ομάδας Περιστέρη, αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου.

    Οι κάτοικοι της περιοχής βλέπουν να απομακρύνεται η περιοχή τους από τα φώτα της δημοσιότητας και μαζί μια αχτίδα ελπίδας για την ανάκαμψή της. Η αισιοδοξία του Αυγούστου έδωσε τη θέση της στον καθημερινό προβληματισμό για τα τετριμμένα με τα οικονομικά, τον ΕΝΦΙΑ και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που ήρθε, αλλά ακόμη δεν τα άλλαξε όλα.

    Μέσα από την ανασκαφή, οι δημότες Αμφίπολης πίστεψαν πως η προβολή της περιοχής θα έφερνε και έναν επενδυτικό αέρα, ώστε να απομακρύνει τα μαύρα σύννεφα της ανεργίας και των νέων που φεύγουν και δε γυρίζουν το βλέμμα τους να δουν πίσω, αναζητώντας καλύτερη τύχη.

    Τώρα, όλα αυτά φαίνεται να κάνουν φτερά, σαν όνειρα καλοκαιρινής νύχτας, όπως εκείνης της αυγουστιάτικης πριν την αποκάλυψη του «Χ» για το μεγάλο εύρημα, που ωστόσο ακόμη δεν έχει δώσει όλες του τις απαντήσεις…

     

    Δημήτρης Μπουντάς

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.