Χρονόμετρο

    Ανασκαφή Αμφίπολης: Η Κατερίνα Περιστέρη ξεκαθαρίζει για το θέμα τη σύλλησης ή μη του τάφου

    Δημοσιεύτηκε στις

    Επίσκεψη εννεαμελούς κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ

     

    Για ακόμη μια φορά το Υπουργείο Πολιτισμού και η ΚΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων διαψεύδει την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» – και άλλους που το αναπαρήγαγαν – η οποία εμφανίζει την προϊσταμένη της υπηρεσίας και επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη να δηλώνει μετά βεβαιότητας ότι ο τάφος είναι ασύλητος. Να θυμίσουμε ότι είναι η δεύτερη γκάφα της εν λόγω εφημερίδας στο ίδιο θέμα, καθώς στις αρχές της εβδομάδας έγραψε ότι απομακρύνονται με γερανό οι σφίγγες.

     

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι «Επειδή ανακριβή δημοσιεύματα φέρουν την κ. Αικ. Περιστέρη, προϊσταμένη της ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων που διεξάγει την ανασκαφή στον Τύμβο Καμβά στην Αμφίπολη να έχει κάνει δηλώσεις για το ενδεχόμενο σύλησης του περιεχομένου του τάφου, η ίδια διευκρινίζει ότι η δήλωσή της έχει ακριβώς ως εξής: « Η ανασκαφική έρευνα θα δείξει αν ο τάφος έχει συληθεί ή όχι».  Κάθε άλλη απόδοση της δήλωσής της συνεπώς δεν ευσταθεί».

     

    Σήμερα το πρωί, το χώρο της ανασκαφής επισκέφτηκε εννεαμελές κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την υπεύθυνη για θέματα Πολιτισμού του κόμματος, βουλευτή Άννα Χατζησοφιά, για να ενημερωθούν για τα ευρήματα.   Αναδεικνύεται ένα μνημείο σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά που έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον, τόνισε η κ. Περιστέρη, ενημερώνοντας για τη μέχρι στιγμής εξέλιξη του έργου το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο επετράπη να φτάσει έως την απαγορευτική μπάρα πριν από την αρχαιολογική ανασκαφή.   “Πρέπει οπωσδήποτε η Πολιτεία να αξιοποιήσει την ανασκαφή αυτή στο έπακρο. Δηλώνουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες στο έργο σας” υπογράμμισε, από την πλευρά της, η κ. Χατζησοφιά, ευχαριστώντας την επικεφαλής της ανασκαφής για την ενημέρωση.

    Σε δηλώσεις της, η επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά επιβεβαίωσε ότι η περίβολος του ταφικού μνημείου είναι έργο του Δεινοκράτη, όπως και ο τάφος, και χρονολογούνται το 325-300 π.Χ., ενώ διέψευσε τις πληροφορίες περί τριών τάφων, κρυμμένων πίσω από την είσοδο, λέγοντας πως πρόκειται για “παραφιλολογία”.

    Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν έχουν βρεθεί τα κεφάλια των Σφιγγών, η αρχαιολόγος απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι “τα κεφάλια είναι ένθετα, άρα το πιθανότερο είναι να βρίσκονται πίσω”.   Σε ό,τι αφορά τα μέχρι στιγμής ευρήματα, σημείωσε: “Ήδη έχουμε τα σκαλοπάτια, το δάπεδο και τον τοίχο σφράγισης, ο οποίος είναι πολύ στέρεος και πρέπει σιγά – σιγά να τον αφαιρέσουμε και να βρούμε όλη την πρόσοψη. Οι Σφίγγες φαίνονται, η μία και το ένα μέρος της άλλης, γιατί έχουν αφαιρέσει κάποιες πέτρες στα ρωμαϊκά χρόνια και δεν μπόρεσαν να πάνε μακριά με έναν τέτοιο τοίχο σφράγισης”.   210814_geniko  


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.