Χρονόμετρο

    ΒΡΥΞΕΛΕΣ: Η Αμφίπολη ενώνει την Ανατολική Μακεδονία με όλο τον κόσμο

    Δημοσιεύτηκε στις

    Αναπτυξιακός πόλος, Αμφίπολης, Φιλίππων, Καβάλας και Θάσου στο πλαίσιο ενός νέου πρότυπου πολιτιστικής επιχειρηματικότητας

     

    Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την Αμφίπολη και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρει στους νομούς Σερρών, Καβάλας και Δράμας εξελίχθηκε η εκδήλωση που προκάλεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, στις Βρυξέλες, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα «Ο τύμβος της Αμφίπολης: Μια ευκαιρία για ανάπτυξη της περιοχής», χθες το βράδυ. Παρόντα μια σειρά από πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σχετίζονται με την υπόθεση, από την ανασκαφική ομάδα μέχρι τους πολιτικούς και επαγγελματικούς φορείς της γεωγραφικής ενότητας της Ανατολικής Μακεδονίας.

     

    Η εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία της πρώην γεν. γραμμ. του ΥΠΠΟ και αρχαιολόγου Λίνα Μενδώνη, η οποία με κεντρικό άξονα την Εγνατία Οδό προσέγγισε τις αναπτυξιακές προοπτικές καθώς και τα αρχαιολογικά μνημεία που βρίσκονται επάνω στον πέρασμά της της. Αναφερόμενη η κ. Μενδώνη στην πολιτιστική επιχειρηματικότητα σε συνδυασμό με τα εκατοντάδες έργα πολιτιστικού χαρακτήρα που έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια, όπως επισήμανε συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας εναλλακτικής, δυναμικής και ποιοτικής μορφής τουρισμού, του πολιτιστικού τουρισμού.  Οι πολιτιστικές διαδρομές αναδεικνύουν, όπως είπε χαρακτηριστικά, στις περιοχές αυτές, την μακρά ιστορική του διάρκεια και με τις συνέργειες όλων των εμπλεκομένων φορέων (επιστημονικών, αυτοδιοικητικών, επιχειρηματικών) συμβάλουν με την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος, στην δημιουργία ενός νέου μοντέλου πολιτιστικής επιχειρηματικότητας. Με τον τρόπο αυτό ο πολιτιστικός τουρισμός προσφέρει νέες αναγνώσεις στα μνημεία, διασώζει και προβάλει την άυλη κληρονομιά, δημιουργεί δίκτυα, προσφέρει δουλειά σε δημιουργικούς ανθρώπους και καινοτόμες επιχειρήσεις, όπως στον τουρισμό και στην γαστρονομία, κι όλα αυτά στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης που συνδέονται με ένα κρίσιμο διακύβευμα, που είναι η συνεύρεση του πολιτισμού με την βιώσιμη περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, η οποία όπως τόνισε η κ. Μενδώνη, αποτελεί στρατηγικό στόχο της Ε.Ε. για το 2020.

    anaskafi-amfipolis-(3)

    Στην συνέχεια η κ. Μενδωνη, επισήμανε ότι ανάμεσα στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους είναι η Αμφίπολη, η οποία διαθέτει μια πλούσια ενδοχώρα και ανέφερε μια σειρά παραδείγματα της ειδικής σχέσης της πόλης με τον Μέγα Αλέξανδρο, τονίζοντας ότι αποτέλεσε το πρότυπο για τις νέες πόλεις που δημιούργησε  ο Μακεδόνας βασιλιάς. Αναφερόμενη στην ανασκαφή του λόφου Καστά, η κ. Μενδώνη σημείωσε  ότι ουσιαστικά ξεκίνησε  50 χρόνια πριν το 1965, όταν εντόπισε τον περίβολο ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης και στις μέρες μας αποκαλύφθηκε το σύνολο του και το εξαιρετικό μνημείο που προκάλεσε το διεθνές ενδιαφέρον, με τις σφίγγες τις καρυάτιδες και κορυφώθηκε με την αποκάλυψη του ψηφιδωτού δαπέδου. Το χαρακτήρισε μοναδικό μνημείο, καθώς δεν υπάρχει κάτι ανάλογο πουθενά αλλού μέχρι σήμερα με ίδια ή παραπλήσια χαρακτηριστικά και με ανάλογη σύνθεση στοιχείων, επίσης τόνισε η κ. Μενδώνη ότι κανείς δεν μπορεί πλέον να αμφισβητήσει ότι ο χρόνος κατασκευής του είναι το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., ότι είναι το μοναδικό ολομάρμαρο μνημείο στη Μακεδονία και ότι είναι ένα δημόσιο έργο υψηλού κόστους, που χρηματοδοτήθηκε από τα δημόσια ταμεία όταν αυτά ήταν κραταιά. Επισήμανε δε ότι το γεγονός ότι το μνημείο είναι μοναδικό και δεν υπάρχουν άλλα παράλληλα, προς σύνδεση καθιστά τη μελέτη πιο επίπονη και τις υποθέσεις πιο αμφισβητήσιμες.

    foto_1

    Η ανασκαφή υπογράμμισε η πρώην γεν. γραμ. του ΥΠΠΟ τελείωσε το 2014 και το μόνο που επακολούθησε ήταν περιορισμένες σωστικές ενέργειες το χειμώνα του 2015, όμως τόνισε ότι η αρχαιολογική έρευνα πρέπει να συνεχιστεί, όχι μόνο στο λόφο Καστά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα για τη συνέχιση των εργασιών απαιτείται, όπως είπε, στρατηγικό σχέδιο, συγκεκριμένες  δράσεις,  όπως απαλλοτριώσεις, κήρυξη ζωνών προστασίας, καλύτερη πρόσβαση στο λόφο, σαφή προϋπολογισμό και ακριβή χρονοδιαγράμματα, ωρίμανση των μελετών για την εξασφάλιση της  χρηματοδότησης και συνέχιση των εργασιών συντήρησης και αναστήλωσης και εντέλει ανάδειξης του μνημείου και απόδοσής του στο κοινό. Αυτά απαιτούν δύο δεδομένα, το ενδιαφέρον του αρμόδιου υπουργείου και πόρους, αλλά σήμερα υπολείπονται και τα δύο, όπως είπε με πολύ εμφαντικό τρόπο, αναφερόμενη στην κυβερνητική απραξία της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

     

    Το μνημείο με το φυσικό του περιβάλλον και η οργανική του σύνδεση με άλλους αρχαιολογικούς χώρους, όπως  της Καβάλα, των Φίλιππων και της Θάσου, συνθέτουν ένα πλαίσιο για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, τόνισε  η κ. Μενδωνη, για την ανάπτυξη της  ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα υπήρξε αναλυτική αναφορά στην ιστορική προίκα της Καβάλας και ειδικά τους Φιλίππους που αναμένεται να ενταχθούν και στον κατάλογο της Unesco, οπότε μαζί και με την Θάσο δημιουργούν ένα ισχυρό διεθνές brand name, σημείωσε η κ. Μενδώνη.

    φωτογραφία_(11)

    φωτογραφία_(11)

    Στην συνέχεια η ανασκαφέας Κατερίνα Περιστέρη, παρουσίασε τα εκπληκτικά ευρήματα της ανασκαφής στον Καστά, εντυπωσιάζοντας το κοινό που κατά κύριο λόγο απαρτίζονταν από ευρωβουλευτές. Επίσης η κ. Περιστέρη αναφέρθηκε στην βοήθεια που είχε στην ανασκαφή από την κ. Μενδώνη και ιδιαίτερα από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Παρέμβαση στην εκδήλωση υπήρξε και από τον ευρωβουλευτή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Γιώργο  Γραμματικάκη, που τάχθηκε υπέρ της  ανάπτυξης και προβολής του μνημείου της Αμφίπολης και μάλιστα χαρακτηριστικά δήλωσε «μακεδονομάχος». Τις σκέψεις τους παρέθεσαν και οι βουλευτές Φωτεινή Αραμπατζή από τις Σέρρες και Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Καβάλα. Η κ. Αραμπατζή επισήμανε την πολύ μεγάλη προβολή της περιοχής και της Ελλάδας, χωρίς κανένα κόστος, λόγω της ανασκαφής της Αμφίπολης. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε για μικρές και μεγάλες ιστορίες αισιοδοξίας από διαφορές γωνιές της Ελλάδας και σε αυτό το πλαίσιο ενέταξε και την ανάδειξη της  Αμφίπολης, αλλά επισήμανε και την ιδιαίτερα σημαντική παρουσία των Φιλίππων, διαπιστώνοντας ότι η άσκηση που πρέπει να λυθεί είναι η συνδυασμένη ανάπτυξη με την Αμφίπολη, ως  μια ενοποιημένη πολιτιστική εμπειρία.

    foto_3

    Από την πλευρά της η δημοσιογράφος Άννα Παναγιωταρέα ανέλυσε το επικοινωνιακό μοντέλο που διαμορφώθηκε με την ανασκαφή της Αμφίπολης επισημαίνοντας ότι ήταν, η πρώτη φορά που η πληροφόρηση είχε φορά από την περιφέρεια προς το κέντρο, η πρώτη φορά που μεταδόθηκε μια ανασκαφή σε real time και η πρώτη φορά που ένα αρχαιολογικό εύρημα έχει αποκτήσει φανατικό κοινό σε όλο τον κόσμο. Επισήμανε ότι κατόπιν όλων αυτών η Αμφίπολη παραμένει ψηλά στο ενδιαφέρον του παγκοσμίου κοινού και η προίκα της αναγνωρισιμότητα  δημιουργεί υψηλή επισκεψιμότητα, επομένως όπως είπε η απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για ανάπτυξη υποδομών είναι απόλυτα λογική, όχι με την στενή έννοια των γεωγραφικών ορίων αλλά για όλη την ευρύτερη περιοχή. Το επικοινωνιακό μοντέλο της  Αμφίπολης είναι ένα πρότυπο στην ολιστική αντιμετώπιση της σύνδεσης ενός αρχαιολογικού χώρου με την ανάπτυξη και γι’ αυτό είμαι υπερήφανη που το δημιούργησα, επισήμανε καταλήγοντας την ομιλία της η κ. Παναγιωταρέα.

    Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος ανέλυσε τα οικονομικά χαρακτηριστικά του Δήμου Αμφίπολης και πως αυτά μπορούν να μετεξελιχθούν με καταλύτη την ανασκαφή, σε μια ποιοτικότερη και ανταγωνιστικότερη οικονομία, με τα πλεονεκτήματα που μπορεί να αποκτήσει. Επίσης το λόγο πήρε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας για την οικονομία του νομού, με κεντρικό άξονα την Εγνατία Οδό και τις προοπτικές του μετά την Αμφίπολη.

    Μιλώντας τέλος ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος επισήμανε ότι τα σύνορα μεταξύ των νομών ή των περιφερειών δεν είναι εμπόδιο, καθώς αυτά δεν υπήρχαν στην αρχαιότητα, οπότε ο χώρος ήταν ενιαίος και αυτό μπορεί να αποτελέσει πεδίο συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων.

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.