Χρονόμετρο

    «Συνυπάρχουν» ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίωνας, στο ταφικό μνημείο του λόφου Καστά στην Αμφίπολη!

    Δημοσιεύτηκε στις

    Αυτό υποστήριξε χθες στην ομιλία της στο ΑΠΘ, η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, αποδίδοντας χαρακτήρα «δυισμού» στο οικοδόμημα

     

    Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

    Τρείς εγχάρακτες επιγραφές εν είδει συμβολαίου, πρωτότυπο εύρημα για τα δεδομένα της αρχαιολογικής έρευνας στο χώρο της Μακεδονίας, στις οποίες αναφέρεται η φράση «Παρέλαβον Ηφαιστίωνος», είναι ίσως το κορυφαίο εύρημα που αποκαλύφθηκε στην χθεσινή ομιλία της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη στην εκδήλωση που οργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι τρείς επιγραφές οι οποίοι βρίσκονται επάνω σε αρχιτεκτονικά μέλη του ταφικού μνημείο, για πάνω από 80 χρόνια ήταν εκτεθειμένες και διάσπαρτες, όπως και πολλά άλλα μαρμάρινα μέλη σε διάφορα σημεία. Δεν αποκαλύφθηκε που ακριβώς εντοπίστηκαν, αλλά πιθανότερο είναι το σημείο δίπλα στον λέοντα της Αμφίπολης, στην δυτική όχθη του Στρυμόνα όπου έχει τοποθετηθεί από την δεκαετία του ’30. Ουσιαστικά το περιεχόμενο των επιγραφών είναι ένα συμβόλαιο από το οποίο προκύπτει, κατά την κ. Περιστέρη, αλλά και τον αρχιτέκτονα της ανασκαφικής ομάδας Μιχάλη Λεφαντζή, ότι ο εντολέας για την ανέγερση μια σειράς ηρώων σε διάφορα σημεία της αυτοκρατορίας, αφιερωμένα στον Ηφαιστίωνα, ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος έβαλε και την σφραγίδα του για το πώς τα ήθελε, (να συνδυάζουν τον κλασσικό τύμβο με μαρμάρινο περίβολο και το μνημείο να έχει μεγαλοπρέπεια ανάλογη του Μαυσωλείου), ο αρχιτέκτονας του έργου πήρε εντολή να είναι ο Δεινοκράτης, ενώ όρισε διαχειριστή του οικοδομήματος της Αμφίπολης τον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο, του οποίου το μονόγραμμα βρέθηκε χαραγμένο στον περίβολο.

     

    Ωστόσο, η κ. Περιστέρη, τόσο στην ομιλία της, όσο και στις δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους, συνεχώς τόνιζε ότι στο μνημείο υπάρχει το στοιχείο του «δυισμού», γι’ αυτό πάρα πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία του, υπάρχουν εις διπλούν, για παράδειγμα ανέφερε τις δύο σφίγγες και τις δύο Καρυάτιδες αλλά και δύο άλογα στο ψηφιδωτό της Περσεφόνης. Εκ των οποίων, μάλιστα, το ένα μάτι του ενός είναι από γαλάζια χάνδρα και το άλλο μαύρο, το οποίο δεν μπορεί παρά να συμβόλιζε μια δυαρχία. Μάλιστα για να ενισχύσει αυτό το σκεπτικό ανέφερε ένα στοιχείο από τον Πλούταρχο, όπου σύμφωνα με αυτή την πηγή όταν ο Μ. Αλέξανδρος μπήκε στη σκηνή του Δαρείου μαζί με τον Ηφαιστίωνα σημειώθηκε ένα μικρό επεισόδιο με την μητέρα του Πέρση βασιλιά. Καθώς ο Ηφαιστίωνας ήταν ψηλότερος και ομορφότερος από τον Μακεδόνα βασιλιά, η μητέρα του Δαρείου, η Σισύγαμβις, χαιρέτησε πρώτα τον Ηφαιστίωνα νομίζοντας ότι ήταν ο Αλέξανδρος. Όταν κατάλαβε το λάθος της, έσκυψε ντροπιασμένη το κεφάλι, οπότε ο Αλέξανδρος την καθησύχασε λέγοντάς της ότι «και ο Ηφαιστίωνας είναι ο Αλέξανδρος».  Αυτό ο δυισμός είναι αποτυπωμένος σύμφωνα με την κ. Περιστέρη στην αρχιτεκτονική του μνημείου.

     

    12019862_10153599521906070_1221656390620179314_nNick Kritikos

    Οι 3 φωτογραφίες είναι του συνεργάτη της ομάδας ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΥΜΒΟΥ ΚΑΣΤΑ, Nick Kritikos

    12027527_10153599521741070_2981557208104731921_nNick Kritikos 12039444_10153599522011070_3660777641913180928_nNick Kritikos

     

    Ίδιος και ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου

     

    Εδώ τελειώνει το μυστήριο με το ταφικό μνημείο στο λόφο Καστά της Αμφίπολης; Μάλλον όχι. Γιατί όσο παράδοξο γεγονός είναι η ύπαρξη των τριών επιγραφών, άλλα τόσο παράδοξο είναι και η ύπαρξη, κατά την περίοδο της αρχής των ελληνιστικών χρόνων, μιας ζωφόρου επί των θριγκών (επιστύλια) του δευτέρου θαλάμου, στην οποία υπάρχει μια μεγάλη παράσταση που κάλυπτε την ανατολική, την βόρεια και την δυτική πλευρά του θαλάμου και στην οποία εμφανίζεται ο νεκρός σε διάφορες σκηνές από τη ζωή του, μαζί με μυθολογικές μορφές, κενταύρους, θεούς, νίκες, καθώς επίσης έναν ταύρο, αλλά και ένα κόκκινο ύφασμα μαζί με ένα κράνος κατ’ επανάληψη, ενώ δεν απουσιάζει και μια λεοντοκεφαλή!!!

     

    Η κ. Περιστέρη, για να στηρίξει την άποψή της, σχετικά με την χρονολόγηση του μνημείου στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα, παρουσίασε επίσης, κεραμική και νομίσματα που ξεκινούν από τους χρόνους της οικοδόμησης του μνημείου και φτάνουν μέχρι και τους πρώτους ρωμαϊκούς χρόνους. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνά της, το μνημείο δέχθηκε επιθέσεις τουλάχιστον σε τρείς περιόδους και γι’ αυτό οι Μακεδόνες φρόντισαν να το προστατεύσουν με την επιχωμάτωση και τους διαφραγματικούς τοίχους, πριν αρχίσει η διάλυση από τους Ρωμαίους. Επίσης αποκάλυψε ότι κατά την αρχαιότητα μπήκαν μέσα τυμβωρύχοι από σημείο που άνοιξαν στον πρώτο διαφραγματικό τοίχο μπροστά από τις σφίγγες.

     

    Τόσο η κ. Περιστέρη, όσο και ο κ. Λεφαντζης, δεν έκρυψαν την δυσαρέσκειά τους, για την αντιμετώπιση που είχαν από την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, αφενός για το θέμα της χρηματοδότησης της ανασκαφής όσο και για την επέμβαση στο έργου τους με την σύνταξη του επιστημονικού πορίσματος που υποστήριζε ότι το μνημείο είναι ρωμαϊκό.

    Επίσης η κ. Περιστέρη, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα την παρούσα στην εκδήλωση κ. Λίνα Μενδώνη -τέως γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού-, τον περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα (για την οικονομική ενίσχυση της ανασκαφής), καθώς και τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Μωϋσιάδη.

     

    Όλα τα παραπάνω, είναι τα όσα παρουσιάστηκαν στην χθεσινή εκδήλωση στο ΑΜΘ, ωστόσο όπως αποκάλυψαν τόσο η κ. Περιστέρη  όσο και ο κ. Λεφαντζής, η έρευνα συνεχίζεται και υπάρχουν και άλλα στοιχεία που ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν έγινε καμία αναφορά στα οστά που βρέθηκαν στον τρίτο θάλαμο και αν μη τι άλλο αυτό εγείρει απορία για το πώς προσπεράστηκε τόσο εύκολα αυτό το θέμα. Εκτός βέβαια και αν θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο προσεχές μέλλον,  αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες η σχετική έρευνα έχει σταματήσει!!!

     

    Η κ. Περιστέρη, και ο κ. Λεφαντζής, εμφανίστηκαν απόλυτα βέβαιοι για τα συμπεράσματα της μελέτης τους, χωρίς να αφήσουν καμία αμφιβολία, κάπου να έχουν κάνει λάθος ή να υπάρχει περίπτωση για μια άλλη ερμηνεία. Από σήμερα είναι σίγουρο, ότι τόσο οι επιγραφές με το περιεχόμενο τους, όσο και η παράσταση της ζωοφόρου (οι οποίες είναι αρκετά αλλοιωμένες), θα δεχθούν την κριτική της αρχαιολογικής κοινότητας. Γιατί μπορεί να κλείνει το θέμα της χρονολόγησης του μνημείου με βάση τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν, αλλά ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση για την ταυτότητα του μνημείου. Θα ήταν παράληψη να μην αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον κ. Λεφαντζή, δεν αποκλείεται το ταφικό οικοδόμημα, στο οποίο, σύμφωνα με τις πηγές, ετάφη ο Μέγας Αλέξανδρος, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, να είναι ένα οικοδόμημα «δίδυμο» του μνημείου του λόφου Καστά!!! Εκτός και αν ετάφη, όπως είπε, σε ένα ίδιου αρχιτεκτονικού τύπου μνημείο κάπου αλλού… Σε κάθε περίπτωση, αν ισχύει αυτή η εκτίμηση, αυξάνει την σημασία του μνημείου της Αμφίπολης, καθώς έχουμε μια εικόνα για το πώς είναι ο τάφος του μεγάλου Στρατηλάτη!

     

    Όπως προαναφέραμε, δεν κλείνει το θέμα με τον λόφο Καστά εδώ, αφού για να έχουμε μια συνολική εικόνα για τον λόφο Καστά θα πρέπει να γίνει ανασκαφή και σε ένα δεύτερο σημείο που υπέδειξε η ηλεκτρική τομογραφία της ομάδας του γεωλόγου Γρηγόρη Τσόκα, δυτικά της θόλου, ενώ για πολλούς η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί και στον γειτονικό λόφο 133, με το σχήμα πυραμίδας, καθώς είναι πιθανό να αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της λύσης του μεγάλου μυστηρίου της Αμφίπολης!!!  Φυσικά, για να γίνουν όλα αυτά απαιτούνται σημαντικά χρηματικά ποσά που η σημερινή κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει την διάθεση να προσφέρει.

     

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.