Χρονόμετρο

    Θυρανοίξια στον υπέρλαμπρο και ιστορικό ναό του Αγίου Γεώργιου Γουμένισσας

    Δημοσιεύτηκε στις

    Παρουσία του Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. κ. Προκοπίου και της  π. ΓΓ του ΥΠΠΟ κ. Λίνας Μενδώνη που τιμήθηκε για το έργο που πρόσφερε

     

    Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

    Ο υπέρλαμπρος Αγιος Γεώργιος Γουμένισσας, ο Μητροπολιτικός ναός της πρωτεύουσας της Παιονίας, άνοιξε τις πύλες του στους πιστούς και αποτελεί πλέον έναν από τους ομορφότερους ναούς της χώρας. Τα θυρανοίξια του μοναδικού μεταβυζαντινού ναού της Γουμένισσας πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα το περασμένο Σαββατοκύριακο στις 15 και 16 Οκτωβρίου, με την παρουσία του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φιλίππων -Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκοπίου, καθώς και με την ευλογία του Τιμίου Ξύλου από τα Ιεροσόλυμα. Οι εκδηλώσεις είχαν πάνδημο χαρακτήρα με την παρουσία όλων των τοπικών αρχών καθώς και μεγάλου πλήθους πιστών.

    Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία του Μητροπολίτη Φιλίππων -Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκοπίου, διδασκάλου και γέροντος του Μητροπολίτη Γουμένισσας Δημητρίου. Ως ο παλαιότερος στην τάξη των παρόντων μητροπολιτών (καθώς ο Αρχιεπίσκοπος ματαίωσε την παρουσία του στα θυρανοίξια) ο κ. Προκόπιος είχε την πρωτοκαθεδρία στον αρχιερατικό εσπερινό, ενώ μίλησε στην λειτουργία της Κυριακής για την προσωπικότητα και το έργο του Μητροπολίτη Δημητρίου.

    img_6272

    Η ιστορία του ναού

     

    Ο Άγιος Γεώργιος είναι βασιλική του 19ου αιώνα και πρόκειται για τον μεγαλύτερο ναό στη μητροπολιτική Περιφέρεια Γουμένισσας και από τους εντυπωσιακότερους στην Κεντρική Μακεδονία. Οικοδομήθηκε με πρωτοβουλία, δαπάνες και προσωπική εργασία των κατοίκων της κωμόπολης, την περίοδο 1864-1869. Ο ναός είναι μια επιβλητική βασιλική που θυμίζει τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κωνσταντινούπολης, τον Άγιο Μηνά Θεσσαλονίκης και τον Άγιο Αντώνιο Βέροιας. Η βασιλική βρίσκεται στο κέντρο της κωμόπολης και μαζί με το ιστορικό διδακτήριο που είναι στον ίδιο χώρο, αποτέλεσαν την καρδιά του ελληνισμού της Γουμένισσας και της επαρχίας της δύσκολες ιστορικές περιόδους. Από το 1991 είναι ο Μητροπολιτικός Ναός της Ι. Μ. Γουμενίσσης.

    img_6271

    Τα έργα συντήρησης και αναστήλωσης

     

    Τις εργασίες για την αποκατάσταση του ναού στην αρχική του μορφή, εκτέλεσαν οι Διευθύνσεις Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και το έργο είχε προϋπολογισμό 4,5 εκ. ευρώ. Στην ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ ήταν καθοριστικός ο ρόλος της π. ΓΓ του ΥΠΠΟ κ. Λίνας Μενδώνη, η οποία ήταν παρούσα στις εκδηλώσεις για τα θυρανοίξια του ναού και γι αυτό και ετιμήθη ιδιαιτέρως από τον Μητροπολίτη Γουμενίσσης κ. Δημήτριο.

    lina

    Παρόν στις μεγάλες στιγμές του έθνους

     

    Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κ. Μενδώνη σε ομιλία της στο Συνέδριο της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας της Αμερικής στη Βοστόνη, τον Ιούνιο του 2015, αναφερόμενη στον συγκεκριμένο έργο της αναστήλωσης του ναού του Αγ. Γεωργίου είχε προβεί σε μια σειρά από σημαντικές επισημάνσεις, συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Μια ανάσα από τη F.Y.R.O.M. βρίσκεται η Γουμένισσα, στους πρόποδες του όρους Πάικο. Οι κάτοικοί της ανέπτυξαν έντονη δράση στο Μακεδονικό Αγώνα υπό την καθοδήγηση του Παύλου Μελά και του Ίωνα Δραγούμη. Εδώ παρέμεινε η Πηνελόπη Δέλτα, όταν έγραφε τα «Μυστικά του Βάλτου». Ο μητροπολιτικός ναός της Γουμένισσας, αφιερωμένος στον Αγιο Γεώργιο, σημαντικό μνημείο του 19ου αι., θυμίζει τον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κωνσταντινούπολη.

    Η κατάσταση του οικοδομήματος ήταν οριακή, όταν το 2010 το έργο της αποκατάστασης του ναού και της συντήρησης των τοιχογραφιών του εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Περιφερειακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ 2007-2013 και ξεκίνησε η πλήρης στερέωση και αποκατάσταση του, η ανέγερση νέου καμπαναριού και η συντήρηση του εσωτερικού του διακόσμου. Στο τέλος του 2014 ο ναός πλήρως αποκατεστημένος παραδόθηκε στη Μητρόπολη Γουμενίσσης και Αξιουπόλεως, καθώς και στην τοπική κοινωνία, που συνεχίζει να φυλάει  Θερμοπύλες».

    prokopios img_6275 img_6274 img_6273 img_6270

     

     

     

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.