Χρονόμετρο

    ΣΤΑΘΗΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: «Δεν υπάρχει σοβαρό πρόγραμμα αντιμετώπισης των αδέσποτων»

    Δημοσιεύτηκε στις

     Ελάχιστα πράγματα για τη διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς έχει κάνει ο Δήμος Καβάλας, σημειώνει ο Καβαλιώτης κτηνίατρος

     Σημαντικές ευθύνες στον Δήμο Καβάλας για την αντιμετώπιση των αδέσποτων σκυλιών καταλόγισε ο κτηνίατρος Στάθης Συμεωνίδης, έπειτα από την ιστορία που ήρθε στο φως με δάγκωμα σε νεαρή κοπέλα το βράδυ της Παρασκευής στο πάρκο Φαλήρου, σημειώνοντας ότι ο δήμος δεν κατάρτισε επί της ουσίας ένα οργανωμένο πρόγραμμα ταυτοποίησης των αδέσποτων ζώων και του περιορισμού τους, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι το θέμα με τα δαγκώματα ανεβαίνει τεχνηέντως από μια μικρή μερίδα συμπολιτών μας.

    «Δεν είναι σοβαρό το πρόβλημα με τα αδέσποτα. Δίνεται τροφή στους ανθρώπους που θέλουν να απαλλαγούν από αυτά τα ζώα. Θα έλεγα ότι “ανεβαίνει” τεχνηέντως το θέμα. Το πραγματικό ζήτημα έχει να κάνει με την εφαρμογή του νόμου. Πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα, σε ότι αφορά υποθέσεις με δαγκώματα κι όχι να τρέχουμε εκ των υστέρων με νόσημα που δε θεραπεύεται. Ο δήμος Καβάλας θα πρέπει να εμβολιάσει και να τοποθετήσει ηλεκτρονική ταυτότητα σε όλα τα αδέσποτα», σημείωσε αρχικά ο κ. Συμεωνίδης και ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να βρεθεί και ένας εκπαιδευτής σκύλων, ώστε να ελέγξει την επιθετικότητα των ζώων.

    Παράλληλα, ο Καβαλιώτης κτηνίατρος σημείωσε ότι η πραγματικότητα δεν είναι δυνατόν ποτέ να αποκαλυφθεί κι αν υπάρχει ανθρώπινη ευθύνη για την εκδήλωση της επιθετικότητας των ζώων, ξεκαθαρίζοντας πάντως, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το ένα από τα κορίτσια οδηγήθηκε στο νοσοκομείο μετά από δάγκωμα, μια και στάλθηκε στο Γ.Ν.Κ. αντιτετανικός ορός από φαρμακείο της Καβάλας. «Δεν ξέρω τι σκοπούς έχουν μερικοί για να αποκρύψουν ή να συγκαλύψουν τέτοια περιστατικά, που χρειάζονται επιστημονική προσέγγιση. Τους κανόνες τους θέτει η κτηνιατρική Υπηρεσία της Π.Ε. Καβάλας κι εμείς αναγκαζόμαστε να ακολουθούμε αυτούς τους κανόνες. Ο καθένας είπε το μακρύ και το κοντό του για μια καθημερινή ιστορία, που δεν έπρεπε να πάρει διαστάσεις. Το παιδί έπρεπε να πάει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, ο σκύλος σε ένα ασφαλές μέρος και να παραμείνει εκεί για 15 ημέρες κι εφόσον είναι απαλλαγμένος λύσσας, τότε να απελευθερωθεί στο περιβάλλον, από το οποίο περισυλλέχθηκε. Τα υπόλοιπα είναι μια απλή παραφιλολογία κι ανευθυνότητα. Δε σημαίνει ότι επειδή κάποιοι αγαπάνε τα ζώα, ότι γνωρίζουν τα πάντα από την προστασία της δημόσιας υγείας», τόνισε με νόημα προς πάσα κατεύθυνση ο κ. Συμεωνίδης.

    Για την επιθετικότητα των ζώων, ο κ. Συμεωνίδης ανέφερε ότι αυτή είναι πολυπαραγοντική και μπορεί είτε να προέρχεται από την προσωπικότητά τους, από κακοποίηση, από άμυνα ή διάφορα άλλα γεγονότα, τα οποία δεν μπορούν να διασταυρωθούν και ανέφερε ως σημαντική την παρουσία εκπαιδευτή σκύλων για την αντιμετώπιση των συμπεριφορών των αδέσποτων στο κέντρο της πόλης.

    Οι ευθύνες του Δήμου Καβάλας

     Αναφορικά με την ύπαρξη επιτροπή διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς στον δήμο Καβάλας, η οποία αποφασίζει για την επικινδυνότητά τους κι αν αυτή έχει συνεδριάσει προσφάτως, ο κ. Συμεωνίδης ανέφερε ότι η τελευταία της σύγκληση ήταν πριν από έναν χρόνο κι έκτοτε αγνοείται η τύχη της.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο δήμος Καβάλας δεν έχει καταρτίσει κανένα σοβαρό πρόγραμμα αντιμετώπισης των αδέσποτων σκυλιών, πέρα από τη στείρωση 24 ζώων από ιδιώτες κτηνιάτρους της πόλης.

    Τόνισε δε, ότι το κόστος για τη στείρωση, τον εμβολιασμό και την ηλεκτρονική ταυτοποίηση (τοποθέτηση μικροτσίπ) ανέρχεται περίπου στα 110 ευρώ για κάθε σκύλο με μια πρόχειρη εκτίμηση, κόστος πολύ μικρό για έναν φορέα, όπως ο δήμος Καβάλας.

    Δημήτρης Μπουντάς


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.