Χρονόμετρο

    «Επτάψυχος» ο Πρίνος: Ακόμη δέκα εκατομμύρια βαρέλια η αποληψιμότητα του κοιτάσματος

    Δημοσιεύτηκε στις

    Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

     

    Έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ και έχει προσπεράσει κάθε πρόβλεψη, το κοίτασμα παραγωγής αργού πετρελαίου στον Πρίνο. Η αρχική εκτίμηση της εταιρίας “Oceanic” την δεκαετία του ’70 ήταν ότι το συγκεκριμένο κοίτασμα στον κόλπο της Καβάλας θα έδινε γύρω στα 70 εκ. βαρέλια αργού πετρελαίου, εξάλλου αυτός ήταν και ο λόγος που στα τέλη της δεκαετίας του ’90 αποχώρησε η  N.A.P.C., αφού έβλεπε την παραγωγή να έχει σχεδόν τελειώσει και την τιμή του αργού να έχει κατρακυλήσει στα 15 δολάρια το βαρέλι. Ευτυχώς όμως ο Πρίνος αποδείχθηκε «επτάψυχος», αφού παρά τις δυσκολίες και τις αστοχίες, μέχρι σήμερα έχει δώσει 130 εκατομμύρια βαρέλια, σχεδόν διπλάσια από τα προσδοκώμενα και αναμένεται να δώσει ακόμη 10 εκατομμύρια. Με την «ανάγνωση» που έγινε στο υπέδαφος με βάση τα νεώτερα σεισμικά δεδομένα, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι όχι μόνο δεν έχει εξαντληθεί το κοίτασμα, αλλά έχει να δώσει παραγωγή που θα ξεπεράσει τις 5.000 βαρέλια την ημέρα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα διεθνή δεδομένα στην άντληση του πετρελαίου, η αποληψιμότητα σε ένα κοίτασμα δεν μπορεί να ξεπεράσει το 20 – 30% των βεβαιωμένων ποσοτήτων, στην περίπτωση του Πρίνου, αυτή η εκτίμηση θα ξεπεραστεί. Ας δούμε όμως πως θα γίνει αυτό.

     

     

    «Ξαναγεννημένο» πηγάδι

     

    Μετά από πάρα πολλές και ηρωικές προσπάθειες του προσωπικού, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί στην παραγωγή ένα παλιό πηγάδι που για χρόνια ήταν κατεστραμμένο. Συγκεκριμένα πρόκειται για το πηγάδι «Pb – 36» το οποίο από αστοχίες του παρελθόντος παρέμενε για πάρα πολύ καιρό ανενεργό. Τώρα όμως φαίνεται ότι λύθηκαν τα προβλήματα, οπότε τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσει και πάλι να δίνει παραγωγή αργού πετρελαίου. Η ποσότητα από το συγκεκριμένο πηγάδι εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 700 βαρέλια την ημέρα, περίπου, τα οποία αν αθροιστούν με την σημερινή παραγωγή που φτάνει τα 4.000 – 4.300 βαρέλια, τότε θα αγγίξει και ίσως να ξεπεράσει τα 5.000 την ημέρα. Με βάση αυτά τα δεδομένα έγιναν και οι προχθεσινές δηλώσεις των υπευθύνων της εταιρίας που προεξοφλούν παραγωγή 5.000 βαρέλια και ενεργοποίηση και της διαδικασίας των Royals για την απόδοση «κερδών» και προς το Ελληνικό Δημόσιο, για πρώτη φορά μετά την συμφωνία του 2013, καθώς η παραγωγή ξεπέρασε κατά μέσο όρο τα 2.500 βαρέλια.

     

     

    Νέα πλατφόρμα στον Πρίνο;

     

    Με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στο κοίτασμα του Πρίνου, φαίνεται ότι η εταιρία οδηγείται σε τροποποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, πράγμα που σημαίνει ότι εντός του 2017 δεν θα «ανοίξει» το κοίτασμα του πεδίου Ε, αλλά θα πάει για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά. Σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, το γεωτρύπανο θα παραμείνει για το 2017 στον Πρίνο για να διεξάγει συνολικά τέσσερις νέες γεωτρήσεις, μαζί με αυτήν που είναι ήδη σε εξέλιξη. Αν είναι σωστές οι πληροφορίες μας έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση για να στηθεί μια ακόμη πλατφόρμα, δίπλα στις υπάρχουσες του Πρίνου, καθώς οι 12 γεωτρητικές οπές που υπάρχουν έχουν ήδη καταλειφθεί από ισάριθμα πηγάδια. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο που έχει προταθεί, σε μια απόσταση 20 – 30 μέτρα και πλησίον της πλατφόρμας Α, του Πρίνου θα στηθεί μια νέα, ελαφριού τύπου, στην οποία θα «κουμπώσουν» οι νέες γεωτρήσεις που θα διεξαχθούν εντός του 2017 στον Πρίνο και φυσικά αναμένεται να δώσουν επιπλέον παραγωγή.

     

    Αν το σχέδιο ευοδωθεί, αυτό σημαίνει, όχι απλά ότι θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες μας, αλλά ότι η παραγωγή στον Πρίνο μπορεί να κινηθεί σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα, το οποίο πρακτικά σημαίνει μεγαλύτερα έσοδα και καλύτερη οικονομική κατάστασης της εταιρίας. Το τίμημα θα είναι βέβαια να καθυστερήσει η αξιοποίηση του πεδίου Ε, αλλά το κέρδος θα είναι ότι όταν έρθει η ώρα να συμβεί αυτό, ο Πρίνος θα προσφέρει μια υπολογίσιμη ποσότητα παραγωγή που θα δημιουργεί οικονομική ευρωστία για την εταιρία.


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.